ELTE IK fejléc

Figyelem! Jelenleg Karunk régi portálját látja.
Megújult honlapunk a https://www.inf.elte.hu/ címen található!

Navigációs hivatkozások átugrása
Karunkról
Hallgatóknak
Tanulj nálunk!
Középiskoláknak
Oktatóknak
Látogatóknak
 
 
Navigációs hivatkozások átugrása
Könyvtár
Computatorica

 
 
Kutatók Éjszakája az Informatikai Karon 

Egymásba gabalyodva - Játsszunk egy IoT-t! - az Ericsson Magyarország, a BME Villamosmérnöki Kar, az ELTE Informatikai Kar és az EIT Digital Budapest közös játéka az intelligens eszközök világában

Szeptember 30-án a Kutatók Éjszakája programsorozat keretében az Informatikai Karra látogatók saját maguk tapasztalhatják meg, mennyire színes, érdekes és kreatív az informatika világa, és milyen izgalmas kihívásokkal birkóznak meg az informatika területén dolgozó kutatók.

A programok ingyenesen látogathatóak, de egyes programok előzetes online regisztrációhoz kötöttek.

Regisztrálni a Kutatók Éjszakája központi honlapján lehet.

Időpont: 2016. szeptember 30. (péntek) 15:00-23:00

Helyszín: Az Informatikai Kar két helyszínen várja az érdeklődőket:

ELTE IK Lágymányosi campus, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C. (déli tömb), valamint 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A (északi tömb)

ELTE IK - EIT Digital Budapest, 1117 Budapest, Bogdánffy út 10/A (Warga László utca és a Bogdánfy utca sarka)

Térkép

Egymásba gabalyodva - Játsszunk egy IoT-t!

Már másodszor szervez közös játékot az Ericsson Magyarország, a BME Villamosmérnöki Kar, az ELTE Informatikai Kar és az EIT Digital Budapest a Kutatók Éjszakáján, idén az intelligens eszközök világában.

Az IoT, azaz a dolgok internete 2016-ra szinte észrevétlenül átszőtte a mindennapjainkat. Hogy megértsd és felfedezd ezt az új világot látogass el a Kutatók Éjszakáján a Játsszunk egy IoT-t! verseny állomásaira, ahol Magyarország két vezető egyetemének kutatói, a világ egyik legnagyobb hálózatfejlesztő vállalata K+F központjának informatikusai, valamint az Európai Unió innovációs programjának innovátorai kalauzolnak majd játékos demonstrációk segítségével.

Játssz velünk négy helyszínen az Infopark területén, ismerd meg a dolgok internetének új világát, és nyerd meg értékes nyereményeinket!

Regisztrálj az alábbi weboldalon: http://eth.org.hu/ke2016jatek, és keresd meg az állomásokat a Kutatók Éjszakáján! Ha 5 állomást meglátogatsz, akkor garantált nyereményben részesülsz, 10 állomás teljesítésével pedig indulhatsz a fődíj sorsoláson!

Fődíjank:

  • egy Sony SmartWatch 3 SWR50 okosóra
  • 2 gyermek számára részvételi lehetőség a jövő évi BME Gyerekegyetemen
  • exkluzív interaktív látogatás az EIT Digital Budapest IoT laborjában, illetve az Ericsson K+F részlegén

Látogass el barátaiddal, osztálytársaiddal, családoddal vagy éppen munkatársiddal szeptember 30-án minél több helyszínre, és merülj velünk az IoT világába!

Az Egymásba Gabalyodva - Játsszunk egy IoT-t! - verseny állomásaként is működő programok az IK-n

EIT Digital állomásai

Az IoT építőkockái – Ismerd meg az IoT világának legfontosabb informatikai rendszereit!

Fedezd fel, próbáld ki, ismerd meg az IoT világának az építőkockáit! Merülj el játékos demonstrációink segítségével az Arduino, a Rasberi PI és az Intel Edison világában, ahol az EIT Digital Budapest IoT laboratóriumának munkatársai kalauzolnak majd el.

(helyszín: EIT Digital Budapest Co-Location Centre, 1117 Budapest, Bogdánffy út 10/A)

Hány dologra tudsz egyszerre figyelni? – Próbáld ki, tudnál-e irányítani 100 bolha helyett most csak 6-8 vonatot!

Ránézéssel és hagyományos egérrel is irányítható játék, ahol több feladatot kell tudni időben megoldanod egyszerre. A cél, hogy minél ügyesebb forgalomirányító legyél és minél több vonatot terelj a megfelelő állomásra.

(helyszín: EIT Digital Budapest Co-Location Centre, 1117 Budapest, Bogdánffy út 10/A)

Rakd sorba a múltat! – Ismerd meg a számítástechnika alapköveit!

Az elmúlt közel fél évszázadban szinte fénysebességnyi gyorsasággal fejlődött a számítástechnika. Ma már az okostelefonok is egy „mini számítógépnek” tekinthetők. Ehhez a méret csökkenéshez folyamatos technológiai újításokra volt szükség. Ismerd meg a számítógépek alapköveit és a különböző technológiai újításokat és próbáld meg őket felismerni és sorrendbe tenni.

(helyszín: EIT Digital Budapest Co-Location Centre, 1117 Budapest, Bogdánffy út 10/A)

Szerezd be a csokidat egy robottól és fizess érte a virtuálisan! – Ismerd meg a 21. század pénzeinek a működését!

A Bitcoin virtuális pénz és a mögötte álló Blockchain technológia komoly hatással van a pénzügyi világra, napról napra formálja, átalakítja és forradalmasítja azt. Mostanra már lehetővé vált az is, hogy akár egy robotnak is legyen saját pénze. Az EIT Digital Budapest és az OTP Bank közös játéka során nem csupán megértheted a virtuális pénzek működését, hanem ki is próbálhatod azt! Vegyél csokit a központ robotjától és fizess csak a Kutatók Éjszakájára megalkotott virtuális pénzzel.

(helyszín: EIT Digital Budapest Co-Location Centre, 1117 Budapest, Bogdánffy út 10/A)

ELTE IK állomásai

Adatcsere az intelligens eszközök világában – vajon mi fán terem az RFID, a bluetooth, a QR kód vagy az NFC?

Már mindannyiunk találkozott az RFID, az NFC, a bluetooth, a QR kód vagy a WIFI fogalmával. De pontosan mi ezeknek az adatcsere technológiáknak a lényege és mi a különbség a működésük közben? Ismerd meg játékos demonstrációink által ezeket a technológiákat, hogy eligazodjál, mikor melyik csatornát használd okostelefonodon vagy mindennapi életed során, vagy az intelligens eszközök, azaz az IoT világában!

(helyszín: EIT Digital Budapest Co-Location Centre, 1117 Budapest, Bogdánffy út 10/A)

Digitális szabadulószoba

Szívélyesen fogadjuk a hozzánk betérő vendégeket, ámde ha becsukódik az ajtó nincs kilincs kifelé, így a mesterséges intelligencia fogságából kell kiszabadulni digitális ismeretek, problémamegoldás, kreativitás és jó együttműködés segítségével. Sok sikert!

(helyszín: ELTE IK Lágymányosi campus, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C. (déli tömb))

Gyülekező és helyszíni regisztráció: a program kezdete előtt 5 perccel: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C (déli tömb), fsz., nyugati bejárat előtti folyosó, regisztrációs pult

A tudomány "háromdimenziós" köntösben - Látogatás az ELTE Vizualizációs Centrumában 

Szeretnéd megismerni, hogyan működik egy háromdimenziós vetítőrendszer? Szeretnéd tudni, hogyan lehet 3D-s animációkat létrehozni? Mennyire segíti a kutatókat a 3D-s megjelenítés? Nem voltál még 3D-s moziban?
Akkor itt az alkalom, hogy megismerkedj a jelen és a jövő háromdimenziós vizualizációs lehetőségeivel az ELTE Vizualizációs Centrumában.
Mivel a terem eszközparkja korlátozott, ezért a programhoz csatlakozni kívánó vendégeket kérjük, hogy regisztráljanak a honlapon (a szülők és a kísérők is).

(helyszín: ELTE IK Lágymányosi campus, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A. (északi tömb))

Gyülekező és helyszíni regisztráció: a program kezdete előtt 5 perccel: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C (déli tömb), fsz., nyugati bejárat előtti folyosó, regisztrációs pult

Varázsdoboz – Együttműködésben az ELTE-vel

A feladat során egy együttműködő csapatnak ki kell nyitnia a "varázsdobozt", megfejtve egy állapotgép működését.

(helyszín: Ericsson Magyarország, 1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20.)

A játékban nem részt vevő ELTE IK programok

Készíts saját földgömböt!

Helyszín: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, északi tömb, Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék, VII. emelet 7.87-es terem

Az érdeklődők kis (12cm-es) hungarocell golyókra ragasztják fel az erre a célra nyomtatott földgömbtérkép-szegmenseket. Az elkészült gömböket aztán haza is vihetik.

Programfelelős: Ungvári Zsuzsanna, ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék 

Időpontok: 15:00- 16:00, 16:30-17:30, 18:00-19:00, 19:30-20:30

Online regisztrációhoz kötött!

Találj utat a Lágymányosi kampuszon!

Helyszín: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, északi tömb, Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék, VII. emelet 7.83.

Szerinted milyen navigációs készségekkel és általános földrajzi, térképészeti ismeretekkel rendelkezel? Nálunk letesztelheted tudásodat a Kutatók Éjszakáján! A találj utat játék során állomásról állomásra ismered meg az ELTE lágymányosi kampuszát. Felfedezőtúrádat, hogy mindig megtaláld a helyes irányt szöveges útmutatásaink segítik majd. Az egyes állomásokon a következő célponthoz vezető útmutatáson kívül egy-egy földrajzi vagy térképészeti témájú kvízkérdés is vár majd téged! Aki jó eredménnyel ér célba, azt apró ajándékkal lepik meg az ELTE Informatikai Kar Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének munkatársai!

Szükséges felszerelés: papír/ceruza vagy okostelefon internetkapcsolattal.

Programfelelős: Mészáros János, Barancsuk Ádám, ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék

Időpontok: 16:00 – 20:30 között folyamatosan, hossza kb. 30–60 perc.

Nem szükséges regisztrálni.

 

 

 
ELTE IK logoRendezvények