ELTE IK fejléc

Figyelem! Jelenleg Karunk régi portálját látja.
Megújult honlapunk a https://www.inf.elte.hu/ címen található!

Navigációs hivatkozások átugrása
Karunkról
Hallgatóknak
Tanulj nálunk!
Középiskoláknak
Oktatóknak
Látogatóknak
 
 
Navigációs hivatkozások átugrása
Könyvtár
Computatorica
ELTE Informatikai Kar Nyílt Napja

Időpont: 2016. január 28. (csütörtök) 8:45

Helyszín: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C. 0-821 Bolyai  János terem (Déli épület, nyugati bejárat)

Előzetes regisztráció

Elérhetőség

A nyílt nap keretében az érdeklődők tájékoztatást kapnak az Informatikai Karon folyó képzésekről, szakokról. A vendégek a kiállító standoknál bepillantást nyerhetnek a tanszékeken folyó kutatásokba, projektekbe, és közvetlenül feltehetik kérdéseiket az érintett oktatóknak, hallgatóknak. A Hallgatói Önkormányzat Képviselői bemutatják a kari diákélet sokszínűségét (közélet, sport, TDK, hallgatói juttatások).

A középiskolások érdekes előadásokon, valamint az informatikai laborokban bemutató órákon, interaktív foglalkozásokon vehetnek részt, és ellátogathatnak az ELTE Vizualizációs Centrumába, sztereoszkopikus 3D-s laborába.

Facebook event

Az esemény plakátja

Program

8:45–9:50     Regisztráció

9:00–9:50      Kiállító standok bemutatója - Szemelvények, bemutatók az Informatikai Karon folyó képzésekről, kutatásokról és a hallgatói munkákból

10:00–10:50  Megnyitó

Dr. Horváth Zoltán dékán köszöntőbeszéde
 
Általános tájékoztató a képzésekről: A programtervező informatikus BSc és a programtervező informatikus MSc bemutatása – előadó: Dr. Gergó Lajos oktatási dékánhelyettes
 
Zák András, az ELTE IK Hallgatói Önkormányzatának elnöke köszönti a középiskolásokat

11:00–11:30  Előadás - Dr. Istenes Zoltán: "A nem-számítógépek internete"

Manapság már nem csak a számítógépek vannak összekötve az interneten egymással, hanem számos más eszköz, berendezés.
Milyen eszközök és hogyan vannak ezek a „dolgok” az internetre kötve?
Hogyan lehet (egyszerűen) az interneten keresztül elérni különféle eszközöket?
Hogyan tudunk mi az internetre kötni különféle berendezéseket? Az előadás rövid betekintést ad a dolgok internete (Internet Of Things) gyorsan fejlődő világába. 

Dr. Istenes Zoltán docens az ELTE IK Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék oktatója, és az EIT Digital nemzetközi projektben is jelentős vezető munkát végez. Az Informatikai Kar robotika laborjának  vezetője. Az IoT (Internet Of Things) labor 2015-ös felállításában és működtetésében is fontos szerepet vállalt. Az NJSZT Robotika szakosztályának alapító tagja és 2007-es alapítása óta a vezetője, a RobotNap rendezvények szervezője. 2011-ben Neumann-díjat kapott a számítástechnikai kultúra kialakítása, a társadalom informatizálása és az NJSZT-ben végzett eredményes munkájáért. Vezetési, szervezési, oktatási, kutatási tevékenységei mellett szívesen barkácsol robotokat, foglalkozik drónokkal, elektronikai eszközökkel.

11:30–12:00  Előadás - Dr. Turcsányi-Szabó Márta: "T@T Kuckó: Technológia-alapú innovációs játszóház az egyetemen kicsiknek és nagyoknak"  

Sokan úgy állnak az ismeretszerzéshez, hogy nagyon érdekli őket sok minden, de tanulni nem szeretnek. Minden a körülményeken múlik: milyen a környezet, az eszközök, az egyéni és a közösségi hozzáállás, … stb.  Létrehoztunk egy Kuckót, ahol élményszerű lehet az ismeretszerzés! Az itt használatos eszközökre hallgatóink fejlesztenek érdekes alkalmazásokat saját maguknak és másoknak is. Meghívunk kicsiket és nagyokat, hogy éljenek át egy másfajta tanulási környezetet, amely (mozgatható is!) bármelyik tanterembe átvihető és nemcsak a falakon, hanem még az éteren is átér. Az előadás bemutatja a Kuckó rejtelmeit és kapcsolatát az egyetemi tanulási folyamattal.

Dr. Turcsányi-Szabó Márta docens, a T@T labor vezetője az ELTE IK Média- és Oktatásinformatikai Tanszékén. 2015-ben "az év informatikai oktatója" szakmai díjjal tüntették ki. Kutatási területe a "tanulást elősegítő élményalapú technológia", tanítja az ELTE-n és külföldön (UniVie Bécs, HBMSU Dubai). Részt vesz kutatás-fejlesztési projektekben, az UNESCO és IFIP Oktatási Bizottságának aktív tagja. Az NJSZT-től Tarján Rezső díjat kapott az informatika terjesztéséért valamint Multimédia az oktatásban gyűrű képzési díjat. Elnyerte továbbá a Tempus STEM felsőoktatási jó gyakorlat díjat, és iELA arany fokozatú díjat kapott a mobiloktatásért. Legutóbbi tananyagával tanárként szerepelt az UNESCO által kezdeményezett "ICT in Primary" MOOC-ban, amelyet Obama elnök a legjobbak közé emelt.        

12:00-13:00  Kiállító standok bemutatója (folytatás)

12:00-15:00  Körbevezetés a kampuszon (több turnusban) - előzetes helyszíni regisztációhoz kötött

13:00-15:00  Vizualizációs Centrum látogatása (több turnusban) - előzetes helyszíni regisztrációhoz kötött

13:00-14:00  Robotverseny - Robotokkal a végtelenbe és tovább (előadó, programfelelős: Pluhár Zsuzsa, Dr. Turcsányi-Szabó Márta) /"Kuckó", Pázmány Péter sétány 1/C. II. emelet 2-123/ - előzetes helyszíni regisztációhoz kötött (max. 10 fő)

Melyik robot a jobb? Milyen feladat végrehajtásában? A résztvevő középiskolások többféle robot irányításával oldhatnak meg különböző feladatokat.

13:15-14:00  "Engedd ki a vállalkozó szellemet a palackból! Azaz hogyan lehet sikeres startup-od az ELTE és az EIT Digital segítségével" (előadó: Lovas Zsófia, EIT Digital) - interaktív előadás és kvízjáték nyereményekkel /Pázmány Péter sétány 1/C. II. emelet 2-712/ - előzetes helyszíni regisztációhoz kötött (max. 70 fő)

13:00-15:00  Szabad "játszóház" (programfelelős: Pluhár Zsuzsa) /"Kuckó" előtti folyosórész, Pázmány Péter sétány 1/C. II. emelet 2-123 előtt/

           - kipróbálható kinect játékok, robotok, hód-fejtörők
           - OpenSim, Unity progik

13:00-15:30  Részvételi igazolások kiállítása, kiosztása diákoknak

Standok

Szemelvények, bemutatók az Informatikai Karon folyó képzésekről, kutatásokról és a hallgatói munkákból 

Mobil Akadémia

Oktatók, programfelelősök: Dr. Illés Zoltán, Heizlerné Bakonyi Viktória, Ifj. Illés Zoltán és Baráth Ádám

Mind a BSC, mind pedig az MSC képzésben választható tárgyak keretében a hallgatók mélyebben megismerkedhetnek a mobil programozási terület speciális kihívásaival. A stand ebbe a munkába ad bepillantási lehetőséget remélve, hogy az érdeklődők később tevékenyen csatlakoznak hozzánk. 

A stand plakátja

Bemutatkozik az EIT Digital Master School

Főszereplő: Lovas Zsófia  

Szeretnél két nemzetközi diplomát ingyen? Az ELTE IK-n működő EIT Digital Master School 9 európai ország 20 kiemelkedő egyetemének közös képzési programja, amely az Európai Unió legmagasabb színvonalú informatikai és infokommunikációs technológiai mesterképzése. A képzés tananyaga egyedülállóan ötvözi a naprakész ICT szakmai tudást az üzleti ismeretekkel. Az innovációra és a vállalkozásfejlesztésre helyezett hangsúly biztosítja azt, hogy a hallgatók az európai gazdasági színtéren és a tudományos világban egyaránt sikeres új generációt képviseljenek.

Tudjatok meg többet a képzésről és próbáljátok ki a SongArc zenei játékot, amit az EIT Digital végzett hallgatója, Kapos Ádám fejlesztett és már több mint kétmillióan letöltötték a világon!

Képek matematikája – modern matematika az orvosi képek feldolgozásában

Oktató: Lócsi Levente

Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Numerikus Analízis Tanszéken zajló kutatásokba, tudományos munkákba, valamint az oktatásban is használatos szemléltető eszközökbe. Bemutatunk néhány látványosabb alkalmazási területet, elkészült szoftvereket.

RefactorErl

Oktatók: Tóth Melinda, Bozó István

Minden szoftver fejlesztése során eljön az a pillanat, amikor fontossá válik a forráskód karbantartása, esetleges további fejlesztéshez való átszervezése. Az ehhez szükséges változtatásokat gyakran kézzel végzik a programozók, ami rengeteg hibalehetőséget hordoz magában. A szükséges transzformációk végrehajtásának legbiztonságosabb módszere a refaktoráló szoftverek használata. A refaktorálás (kód-újrastruktúrálás) a forráskód belső szerkezetének különböző módosításait jelenti a program jelentésének, viselkedésének a megtartásával. A RefactorErl projekt Erlang programokhoz készít refaktoráló eszközt. Az Erlang egy dinamikusan típusos funkcionális programozási nyelv, melyet az Ericsson alkotott meg nagy hibatűrő, konkurens, elosztott valós idejű alkalmazások fejlesztésére, mint a telekommunikációs szoftvereik. A 90-es években kikerült az Ericsson falai közül, és azóta töretlenül teret hódít magának a világban, de már nemcsak a telekommunikációs (T-Mobile, Motorola) körökben, hanem például a pénzügyi vagy éppen Web alkalmazások (Yahoo! bookmark, Facebook chat service) körében is.

A nyelv dinamikus volta komoly feladat elé állította a projekt résztvevőit. Az oktatók és doktoranduszok munkáján kívül a projekt eredményességéhez a BSc-s és MSc-s hallgatók nagy számú jelenléte és aktív tevékenysége is nagyban hozzájárul. A projekt eredményességét tükrözi, hogy az iparban alkalmazható szoftvert készít és évről évre sikeresen teljesíti a kitűzött feladatait

- több szakdolgozat, diplomamunka és TDK dolgozat született a projekt részfeladataiból

- nemzetközi publikációkban jelennek meg az eredményeink.

A RefactorErl projekt ipari partner, az Ericsson Magyarország, megbízásából és támogatásával működik az egyetemen. Nemzetközi kapcsolataink révén a hallgatóink külföldön is tapasztalatot szerezhetnek az Erlang nyelvről a University of Kent, illetve a University of Scheffield egyetemen (UK).

További információ: https://plc.inf.elte.hu/erlang

Játék állapotgépekkel

Oktató: Dévai Gergely

A stand játékos formában mutatja be az ELTE egyik ipari együttműködésben megvalósuló kutatási projektjét, amely modell-alapú szoftverfejlesztéshez nyújt nyílt forráskódú fejlesztőkörnyezetet. A játék során az érdeklődők megismerkedhetnek az állapotgépekkel, amelyek a szoftverfejlesztés fontos vizuális eszközei.

 „Mitől lesz gyorsabb?”

Oktató: Tejfel Máté

Alacsony szintű nyelveken (pl. assembly) készített programok futásidejének lehetséges optimalizációi.

Geoinformatika és webkartográfia

Oktató: Ungvári Zsuzsanna

A térképekkel  legtöbbször a számítógép képernyőjén találkozhat a felhasználó. A standnál az érdeklődők betekintést nyerhetnek a geoinformatikai és térképészeti alkalmazások működésébe.

Látogatás a Vizualizációs Centrumba

Programfelelős, oktató: Ungvári Zsuzsanna

Az ELTE Vizualizációs Centruma egy sztereoszkopikus 3D-s labor, mely azzal a céllal jött létre, hogy összefogja azoknak a fizikusoknak, matematikusoknak, informatikusoknak és más természettudósoknak a munkáját, akik a képfeldogozás, az információ-vizualizáció és a számítógépes ábrázolás területen speciális tudással rendelkeznek. A Centrum szívesen fogadja az informatikus hallgatókat. A 3D-s laborban nyitott a lehetőség az új szoftverek, alkalmazások készítésére. Bővebb információ: http://vc.elte.hu/

Látogatási időpontok:

13:00-13:30
13:30-14:00
14:00-14:30
14:30-15:00

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/A.  -2. szint (gyülekező a HÖK regisztrációs pultjánál 10 perccel a látogatás előtt- Pázmány Péter sétány 1/C. nyugati bejárati folyosó)

togatók száma egy turnusban: max. 20 fő

Korlátozott férőhelyek miatt előzetes helyszíni regisztrációhoz kötött.

 

 

 
ELTE IK logoRendezvények