ELTE Informatikai Kar

ELTE IK, Tanulmányi Hivatal
Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C.
Postacím: 1518 Budapest, Pf. 120
Tel.: 372-2500
Tanulmányi hivatalvezető: 372-2507
Fax: 381-2235
E-mail: ikto@inf.elte.hu 
Web: www.inf.elte.hu/to

Navigációs hivatkozások átugrása
Diplomamunkák
Szigorlat, záróvizsga
Speciális szükségletű hallgatóknak
 
 
Navigációs hivatkozások átugrása
TH kezdőlap
Térítési és szolgáltatási díjak
Speciális szükségletű hallgatóknak
A Kar fogyatékügyi koordinátorai
Szolgáltatások, eszközök
A HKR ide vonatkozó részei
Létszámadatok, jelenségek
Kapcsolatok
Lehetőségek
Adatlapok, formanyomtatványok
Hírek

Szolgáltatások és eszközök

A speciális szükségletű hallgatóink számára nyújtott kari szintű szolgáltatások és eszközök.

A félévi csoportbeosztások elkészítésekor az ő kéréseiket soron kívül teljesítjük. Így optimalizálhatják az órarendjüket, másrészt egy közös csoportba kerülhetnek azon társaikkal, akikkel együtt szoktak tanulni.

Az Informatikai Kar minden regisztrált speciális szükségletű hallgatójának ingyen biztosítja a fénymásolást, a Kar bármely fénymásolóján. A hallgatók le is adhatják a fénymásolni kívánt anyagaikat sokszorosításra, amiket vagy azonnal elkészítek részükre, vagy hosszabb anyag esetén legkésőbb egy-két napon belül kapnak meg.

Amennyiben a tananyagot az oktató átismétli külön a hallgatóval, az oktató, gyakorlatvezető munkája kari elismerésben részesül (beleszámítják az oktatók félévi terhelésekor). Szeretnénk ezzel elérni, hogy ne (csak) szívességet kelljen kérnünk a kollégáktól, legyen elfogadott az ilyen irányú tevékenységük is.

Az oktatók az általuk készített oktatási (segéd-) anyagokat általában fájlban elérhetővé teszik a hallgatóik számára.

A regisztrált hallgatók után kapott állami támogatás összegéből többször vásároltunk laptopokat, melyeket a rászoruló hallgatóknak a tanulmányuk idejére állandó használatra kiadjuk. Feltétel: minden aktív félévben, a regisztráció hetében be kell mutatnia a gépet.

Egy állandó laptop is a rendelkezésükre áll, amennyiben csak egy-két foglalkozásra, órára kívánja igénybe venni. A nagy gépterem diszpécser szolgálatától kell előzetesen kérnie.

A számítógéppark üzemeltetését végző diszpécserszolgálat számukra munkanapokon 8 és 20 óra között tanácsadással és konkrét segítségnyújtással áll rendelkezésre.

Vak és aliglátó diákok részére berendeztünk egy külön szobában egy labort, ahol a lyukas óráik idején vagy az óráik után, akár egy segítőtárssal együtt nyugodt körülmények között tudnak beszélgetve tanulni. Így van egy fixpontjuk az épületben a nap bármely szakában. A labor felszereltsége:

¾     Multimédiás asztali számítógép, beszélő (képernyőolvasó) programmal (Jaws for Windows és NVDA). Ez teszi lehetővé számukra a különféle típusú fájlokban eltárolt tananyagok felolvasását, tanulmányozását.

¾     A számítógép internet kapcsolattal bír, így az ügyintézéseiket (iskolai, magán) helyben el tudják végezni.

¾     Braille-írógép, hagyományos pontíráshoz.

¾     A beszélő számítógéphez csatlakoztatott könyvszkenner, lapolvasó program és karakterfelismerő program (OmniPage) lehetővé teszi a jó minőségű síkírásos nyomtatott anyagok szövegfájllá alakítását.

¾     Dombornyomtató (PIAF Tactile Image Maker) áll rendelkezésre a diákok, vagy oktatók részére. Segítségével segítő ábrák készíthetők vak emberek részére.

A gyengénlátó tanulókat kölcsönözhető képernyőnagyító (MAGIC for Windows vagy ZoomText Magnifier) program segíti a tanulásukban. A tanulásukat egy kölcsönözhető kézi nagyító (Opal) segíti.

A látássérült tanulók számára hordozható, kamerával ellátott videó nagyító (Aumax VGA) kölcsönözhető. Az eszköz gyengénlátó emberek számára hasznos, mert a távoli táblára és a közeli munkaasztalra is beállítható.

A kari könyvtárban több segítő eszközt is elhelyeztünk.

¾     Számítógéphez csatlakoztatott könyvszkenner, lapolvasó program és karakterfelismerő program (Fine Reader) lehetővé teszi a jó minőségű síkírásos nyomtatott anyagok szövegfájllá alakítását.

¾     Asztali nagyító (hétköznapi nevén nagyító tévé, konkrét típusa Topaz) kiváló minőségben és nagyítással képes megjeleníteni síkírásos anyagok, térképek vagy akár nagyobb tárgyak képét, a nagyméretű (19 ”) LCD kijelzőjén.

A hallássérült (nagyothalló) diákok számára kölcsönözhető egy rádiófrekvenciás hangrendszer (MyLink + EasyLink). A rendszer adója a tanár előtt van, a vevő pedig az érintett személynél. Így a terem zaja nem kerül erősítésre.

A közös eseményekre terembe beszerelhető, mobil dinamikus hangerősítő rendszer (Dynamic Soundfield + Inspiro Soundfield + FM) kölcsönözhető. Az erősítés mértéke a környező zajszinttől függ.

A mozgássérült diákokat a Déli épület nagy, „lépcsős” előadótermeiben elektromos motorral állítható magasságú asztal segíti. Így önállóan, könnyen, a saját igényük szerint tudják az asztallap magasságát beállítani.

Egyetemi szinten nyújtott szolgáltatások

Az ELTE Fogyatékosügyi Központról és szolgáltatásairól bővebb információ:
https://www.elte.hu/eselyegyenloseg 

 

2017.07.03. 
ELTE IK logoTanulmányi Hivatal

Elérhetőség - Formázott szöveghez, táblázatokhoz és képekhez.  Elérhetőség

ELTE IK, Tanulmányi Hivatal
Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C.
Postacím: 1518 Budapest, Pf. 120
Tel.: 372-2517
Fax: 381-2235
E-mail: ikto@inf.elte.hu 


Nagyobb térképre váltás